Tuintrends of juist Tuintips..?

Het jaar 2018 zit er weer op en we kunnen concluderen dat we een pittig jaar hebben gehad als het gaat om onze tuinen. De langdurige droogte en watertekort hebben behoorlijke sporen nagelaten. Wij zijn met ons team nog steeds druk bezig om planten te vervangen en gazons te herstellen. Zijn dit nu incidenten of moeten we hier de komende jaren rekening mee gaan houden en hoort het in een rijtje met tuintrends?

In dit geval wil ik nog niet te hard van stapel lopen om ze direct op te nemen in de lijst met tuintrends voor 2019, maar wel wil ik jouw als lezers graag attenderen op 3 belangrijke aspecten waar we zeker rekening mee dienen te houden.

Langdurige droogte

Ik ben zelf voorstander van preventieve oplossingen. Dat wil zeggen dat ik problemen voorkom dan ze achteraf moet oplossen met alle gevolgen (en kosten) van dien. Hoewel het nog gissen blijft of we dit soort zomers vaker gaan krijgen merken we de laatste jaren wel degelijk verschuivingen als we kijken naar het klimaat. Ik vind dat het mijn taak is als inspirator en kennisdeler om je nu in ieder geval bewust te maken van het feit dat de kans groot is dat we er vaker mee te maken krijgen.

Ik raad je daarom aan om regelmatig aandacht te besteden aan de kwaliteit van je tuin. En dan doel ik met name op het onderhoud en behoud van de juiste voedingswaardes in de grond, het toepassen van beregening en rekening te houden met resistente soorten gras of beplantingen als je overgaat tot nieuwe aanleg. Hiermee verhoog je de weerbaarheid van je tuin en bereid je de tuin optimaal voor op langdurige droge periodes.

Wateroverlast in de tuin

Een ander punt waar we de laatste jaren steeds meer mee te maken hebben gehad is wateroverlast in de tuin. Dat is het gevolg van de klimaatverandering. Er valt meer regen in korte tijd waarbij ondergronden die moeilijk water doorlaten niet genoeg water infiltreren met als gevolg dat er plassen water blijven staan. Het gevolg daarvan is weer dat er rotting ontstaat bij planten en het gazon met vaak blijvende schade.

Hier dienen we rekening mee te houden en ook preventieve oplossingen aan te leggen waarbij deze problemen grotendeels kunnen worden voorkomen. Oplossingen die ik daarvoor adviseer zijn:

  • Infiltratiekratten voor tijdelijke wateropvang
  • Verbeteren van de grondstructuur waardoor deze beter waterdoorlatend wordt
  • Aanleggen van hemelwater afvoergoten
  • Drainage

Onkruidbestrijding (of liever gezegd beheersing)

Sinds november 2017 zijn Glysophaat houdende middelen in Nederland verboden en mogen we de destijds populaire middelen als RoundUp niet meer gebruiken om onkruiden tussen onze bestrating te spuiten. Dit dienen we anders op te lossen met methodes als branden of met schuim of heet water.

In de particuliere tuin blijkt dit nogal een uitdaging vanwege de geringe ruimte die we meestal maar hebben of schade (branden) aan bomen en planten of bestratingen. Deze markt is nog volop in ontwikkeling en die blijven we met grote interesse volgen.

Ik vind dat we dit ook preventief kunnen aanvliegen door, bij nieuwe hier rekening mee te houden. Het voegen van sierbestrating is al een hele stap in de goede richting. Op deze manier sluit je de ruimtes op en krijgen onkruiden nauwelijks meer kans om zich te ontkiemen. Door regelmatig (minimaal eens per 2 weken) te vegen of met een bladblazer rond te gaan en het vuil te verwijderen kun je dit prima bijhouden.

Je zou verwachten dat de tuintrends voor 2019 veel meer over design gaan. En dat is ook zeker het geval. Maar we gaan een stapje verder. Het draait al een tijdje niet alleen meer om hoe tuinen eruit zien. Het gaat veel meer om gebruiksgemak, lifestyle en plezier. Hoe kunnen we onze buitenruimte optimaal inrichten zodat we hier het meeste en het langst plezier aan beleven? Daar draait het in 2019 en de komende jaren om.